7 Ιαν 2015

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

JO NESBO
Μετάφραση ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ ΓΛΥΝΙΑΔΑΚΗ
Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Σελ. 685, Μάιος 2014

     Στο βιβλίο αυτό του Νέσμπο, ο κύριος χαρακτήρας πολλών βιβλίων του, ο αστυνομικός επιθεωρητής Χάρι Χόλε που μετά από επιθυμία του έχει μετατεθεί στην Ακαδημία της αστυνομίας, όπου δίνει διαλέξεις στους μαθητευόμενους αστυνομικούς, επιστρέφει στην ενεργό δράση. Και μαζί «παρασύρει» και κάποιους από τους παλιούς του συνεργάτες, που είχαν ζητήσει και αυτοί να απομακρυνθούν από το Ανθρωποκτονιών. Όπως ο –εξωτερικός συνεργάτης-ψυχολόγος Στούλε Άουνε, τον οποίο ο Χόλε «κατάφερνε να μετατρέψει στην καρικατούρα που ήδη είχε στο μυαλό του, έναν πεινασμένο, εξαντλημένο και μονομανή κυνηγό, που αρπαζόταν με όποιον τολμούσε να τον ενοχλήσει όταν δούλευε πάνω στο μοναδικό πράγμα που θεωρούσε σημαντικό, αποξενώνοντας έτσι συναδέλφους, οικογένεια και φίλους».
     Τι ανάγκασε όμως αυτούς τους δύο να επανέλθουν στην έρευνα και τη δράση, διακινδυνεύοντας τη σχέση τους με τις συντρόφους τους; Οι φόνοι κάποιων αστυνομικών, οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται δολοφονημένοι σε τόπους εγκλημάτων, που δεν κατάφεραν να εξιχνιάσουν. «Δύο αστυνομικοί έχουν δολοφονηθεί. Και οι δύο σε τόπους εγκλημάτων τα οποία οι ίδιοι δεν κατάφεραν να εξιχνιάσουν ως υπεύθυνοι της έρευνας. Σε σχέση με τους φόνους των αστυνομικών, δεν έχουμε καθόλου στοιχεία, ούτε υπόπτους, ούτε ενδείξεις σχετικά με το κίνητρο». Οι δύο αυτοί αστυνομικοί, ήταν μόνο το προοίμιο. Γιατί ο δολοφόνος δεν σταματά και συνεχίζει ρεζιλεύοντας το Σώμα, που εμφανίζεται ανίκανο να προστατεύσει τους ίδιους τους ανθρώπους του. Τότε φτάνει ή ώρα του Χόλε. Του μόνου που μπορεί να δώσει μια λύση…

     Ο Νέσμπο, για μια ακόμη φορά, δημιουργεί μια εξαιρετική ιστορία, ένα θρίλερ με εκπλήξεις, ανατροπές και κλιμακούμενο σασπένς. Παίζει μάλιστα ένα διπλό παιχνίδι με τον αναγνώστη. Από τη μια ανατρέποντας διαρκώς τις ενδείξεις που οδηγούν στην ανακάλυψη του δολοφόνου και από την άλλη διακόπτοντας την αφήγηση σε «κρίσιμα» σημεία, αφήνοντας ερωτήματα-ακόμη και για τη ζωή των ηρώων του-να αιωρούνται και των οποίων την απάντηση έχουμε αρκετές σελίδες πιο κάτω. Όμως το μυθιστόρημα έχει και ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης. Αυτό που αφορά τα προβλήματα που δημιουργεί το επάγγελμά τους στους αστυνομικούς, όσο αφορά τη σχέση τους με οικογένεια και φίλους. Απολαυστικό ανάγνωσμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου