31 Δεκ 2015

ΝΤΟΥΛΜΠΕΡΑ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΡΟΥΣΣΟΥ
Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Σελ. 516, Νοέμβριος 2015

     Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη είναι το μυθιστόρημα της πρωτοεμφανιζόμενης Χρ. Ρούσσου με τίτλο «Ντουλμπέρα».
     Ντουλμπέρα έλεγαν οι Βλάχοι (με το Β κεφαλαίο, όπως ήθελε η ντουλμπέρα), «όταν ήθελαν να χαρακτηρίσουν μια γυναίκα έξυπνη, μορφωμένη, όμορφη, δυναμική, αρχοντική… Ήταν ένας χαρακτηρισμός που περιείχε πολλούς άλλους».
     Την ιστορία μια τέτοιας γυναίκας, αφηγείται στο βιβλίο της η συγγραφέας. Είναι η Αορίκα Ζιώππα-Κωνσταντίνου. Παρακολουθούμε την πορεία της ζωής της, μέσα από τα ημερολόγιά της που ενημέρωνε ανελλιπώς και βρήκαν οι απόγονοί της, χρόνια μετά, προσεκτικά φυλαγμένα σε μπαούλα. «Εγώ η Αορίκα Κωνσταντίνου το γένος Ζιώππα, εδώ στη Νέβεσκα γράφω τις τελευταίες μου αράδες. Φτάνει τόσο. Ο Θεός να δώσει ν’ ανταμώσω τ’ αγαπημένα πρόσωπα, να σμίξουμε και πάλι εκεί πάνω. Ζωή καλή, με αγάπη, ζωή χαρισάμενη να έχετε όλη η οικογένεια. Μην κάνετε τα λάθη μας. Να διδαχτείτε από αυτά και μη σας παρασύρουν ποτέ τα υλικά αγαθά, μα μόνο η αγάπη. Να τη δίνετε. Να δίνετε αγάπη, να δίνετε χαρά, να δίνετε σε όποιον έχει ανάγκη. Μόνο έτσι θα είστε γεμάτοι και εσείς».
     Μέσα από τα ημερολόγιά της ξεδιπλώνεται η ιστορία δύο οικογενειών (των Ζιώππα και των Κωνσταντίνου), από τις αρχές του 19ου αιώνα, μέχρι τις αρχές του 21ου. Όταν μέλη των ελληνικών πληθυσμών της Μακεδονίας, αρχίζουν τις εμπορικές σχέσεις με περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και χάρη στην ποιότητα των προϊόντων, την εργατικότητα και το εμπορικό τους δαιμόνιο, καταφέρνουν να χτίσουν επιχειρηματικές αυτοκρατορίες. Χωρίς ποτέ να ξεχνούν τις παραδόσεις, τα έθιμα, τη γλώσσα τους, αλλά κυρίως την καταγωγή τους. Αυτό άλλωστε το δείχνουν και τα πάμπολλα κοινωφελή ιδρύματα που δημιουργήθηκαν και λειτούργησαν χάρη στην γενναιόδωρη χρηματοδότηση των ελλήνων επιχειρηματιών του εξωτερικού. Η διαδρομή των οικογενειών ξεκινά από το βλαχοχώρι Νέβεσκα (το σημερινό Νυμφαίο της Φλώρινας) και εκτείνεται μέχρι την πολυεθνική Θεσσαλονίκη, τη Βιέννη, και την Αλεξάνδρεια.
     Η Χρ. Ρούσσου, κατάφερε σε αυτή την πρώτη της εμφάνιση, να γράψει ένα μυθιστόρημα συναρπαστικό. Απεικόνισε με τον καλύτερο τρόπο την τοιχογραφία μιας ολόκληρη εποχής. Δημιούργησε χαρακτήρες στέρεους, η πορεία των οποίων μπορεί να αποτελέσει θετικό πρότυπο ακόμη και σήμερα. Εντυπωσιακή είναι η αποτύπωση των πόλεων (Βιέννη, Αλεξάνδρεια, Θεσσαλονίκη) όπως ήταν την εκάστοτε εποχή (οδοί, πλατείες, καταστήματα κλπ). Όπως και η παράθεση με αδρές γραμμές (για τις ανάγκες της οικονομίας του έργου) αλλά με τεκμηριωμένο τρόπο, ιστορικών στοιχείων που είναι έντεχνα ενταγμένα στη δομή του μύθου και που είναι απαραίτητα για την εξέλιξή του, αποτέλεσμα κοπιαστικής έρευνας σε αρχεία,  χάρτες και βιβλιογραφία. Κι όλα αυτά γραμμένα με μια γλώσσα που κάνει το βιβλίο να ρέει και τον αναγνώστη να απολαμβάνει.

     Ένα από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα φέτος και ο ιδανικός τρόπος να κλείσουμε το 2015. Καλή χρονιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου